Verantwoordelijkheid nemen voor je gedachten

Gepubliceerd op 22 december 2018 om 15:43

 • Ik kan dat toch niet!
 • Dat moet mij weer overkomen!
 • Er komt altijd weer iets tussen…
 • Dat is voor mij toch niet weg gelegd!
 • Ze redden het nooit zonder mij….

Herken je bovenstaande zinnetjes? Ik wel!

Een ontevreden gevoel en het motiveert je niet bepaald om te gaan doen wat je “zo graag” zou willen doen. Kort gezegd, saboteer je jezelf in het vinden van geluk, of iets anders wat je zo graag zou willen doen of bereiken.

Zo wil ik zo graag van alles ondernemen met mijn praktijk, reizen, op mijn gemak met een goed boek kunnen gaan zitten, een dag met vriendinnen op pad…….  Alleen, zoals bij iedereen, is er altijd wel iets wat me daarvan weerhoud. Totdat ik me ineens afvraag “wie” en “wat” me er van weerhoud om te doen wat ik zo graag wil! En tot mijn verbazing ben ik het meestal zelf. Een van mijn “zelf saboterende delen” is dan druk in de weer om het me tegen te praten, of beren op de weg te zien.

Laten we wel zijn, soms is het gewoon zo! Heel vaak ook niet en maken we ons zelf van alles wijs om maar niet te hoeven doen “wat we zo graag willen doen”. En ja, soms gaat het ook echt ff mis en dat is heel vervelend, dus…. Zie je wel dat het mij niet lukt?! (daar is ie weer).

Maar laat jezelf niets wijs maken door die saboterende delen! Ruim de rommel op, verwerk de misser en begin opnieuw, gewoon bij het begin.

Hoe doe je dat?

Vraag je het volgende eens af:

 • Hoe is de situatie nu?
 • Hoe wil ik graag dat het gaat of wordt in de toekomst?
 • Welke eerste stap zou ik vandaag nog kunnen zetten?

Gewoon beginnen en de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven!

 • Het perfecte moment komt namelijk nooit, dus waarom niet gewoon beginnen?
 • Het leven niet zo serieus nemen. Waarom zou je je zo druk maken over dingen waaraan je niets kan veranderen? Dus lach, want er is altijd nog zo veel meer om dankbaar voor te zijn!
 • Soms hebben de problemen niets te maken met de buitenwereld, maar meer met ons zelf (o.a. die saboterende delen). Kijk dan eens naar jezelf en onderzoek je gedachten. Vraag jezelf af of je absoluut zeker weet dat het waar is en wat je zelf kan doen om een probleem te verminderen.
 • En laat mensen die je keer op keer kwetsen uit je leven. Geef duidelijk je grenzen aan. Dit kan je helpen om sterker te worden in hetgeen je wil ondernemen en meer balans te krijgen in je leven.

Ik hoop van harte dat ik je een beetje op weg heb kunnen helpen met deze tips! Want ook ik heb door middel van NEI weer “een saboterend deel” geëlimineerd. En zo vertrek ik binnenkort met gierende banden naar Frankrijk, alleen met mijn hond en zonder mijn gezin. Even een paar dagen niet hoeven zorgen, genieten van de herfst, heerlijke wandelingen maken en heerlijk eten. Want ook zonder mij zullen zij het thuis wel redden! En ik? Ik vind dat ik het verdiend heb om dit te doen! Geen smoesjes meer of excuses…… IK DOE HET!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.