Compassie

Gepubliceerd op 10 februari 2019 om 16:34

Eerlijk gezegd begreep ik heel lang niet wat daar nu precies mee bedoeld werd. Ja, compassie voor anderen, maar niet voor mezelf! En daar zit het hem nu net in…. Je kunt ook compassie voelen voor jezelf!

Het is een uitdaging om gevoelens van compassie voor jezelf te hebben. Veel van ons (ik in ieder geval wel) hebben geleerd om ons te focussen op zorg voor anderen, geduld te hebben met anderen en het accepteren van andere mensen en hun uitdagingen. 

Compassie is iets wat we voelen voor anderen, maar niet voor ons zelf. Zorg ik goed voor mezelf? Heb ik geduld met mezelf? Accepteer ik de uitdagingen waar ik zelf voor sta?

 

Voor jezelf zorgen begint met compassie

We doen onszelf tekort en pijn als we geen compassie voelen voor onszelf. Waarom?

Nou, het versterkt je gevoel dat je niet hetzelfde gevoel van begrip, acceptatie en steun verdient, die je een ander wel geeft. 

We zijn allemaal maar mensen en we verdienen ook allemaal compassie. We verdienen dat zelfs van ons zelf!

Is compassie dan gewoon zelfmedelijden hebben?

Misschien willen we liever geen compassie voor ons zelf voelen, omdat we bang zijn om in de valkuil van zelfmedelijden te vallen. Maar er is wel degelijk een verschil! Soms, wanneer we ons overweldigd voelen en wat minder bij machte zijn om het leven te nemen zoals het komt, is het natuurlijk best even lekker om medelijden met jezelf te hebben. 

Maar dat is uiteindelijk geen fijn gevoel en daarin wil je niet blijven hangen. Het is goed voor je om te erkennen dat dingen die niet bijdragen in ons gemak er nu eenmaal altijd zijn. Dus kan je er iets aan doen, al is het alleen maar het “erkennen” van wat het is.

Compassie voor jezelf hebben kan op diverse manieren

Af en toe realiseer je je ineens dat je met tegenzin iets gaat doen, of ergens heen gaat. En iedereen verwacht dat je er wel bent. Wat doe je dan? Je gaat, want je wil niemand teleurstellen!

En toch…. je hebt het vast wel eens tegen een vriend(-in) gezegd: “Als je er geen zin in hebt, dan doe je het toch niet?”. Want wij willen dat die persoon zich beter gaat voelen. Heel gemakkelijk om dit tegen iemand anders te zeggen.

En waarom zeggen we dit niet tegen ons zelf? Denk daar maar eens over na.

Behandel je eigen gevoelens met respect

Een andere manier om compassie voor jezelf te hebben, is om te erkennen dat er nu eenmaal rottige gevoelens zijn en -heel belangrijk- om te weten dat je ze kan beïnvloeden!

Je kunt deze gevoelens met het respect behandelen die ze verdienen….. Geef jezelf eens de ruimte om ze te voelen en maak dan de keuzes die ons helpen om jezelf beter te gaan voelen!

Onthou dat Super Vrouw alleen bestaat als een karakter in een boek of film. Niet als vrouw van vlees en bloed met een baan, een leven met een gezin, familie en vrienden, die zich ook nog even door de menopauze heen moet worstelen! Wij hoeven de wereld niet te redden en we hoeven al zeker niet de verantwoordelijkheid te nemen voor het geluk van alles en iedereen! Alleen al door dit te begrijpen en te accepteren, is een daad van zelfcompassie.

Is het dan zo moeilijk?

Je verdient hetzelfde als wat je anderen geeft. Misschien door een lekker warm bad te nemen, de telefoon een dag uit te zetten, geef je jezelf de kans om een keer helemaal op te laden.

Misschien maak je liever een wandeling in het bos, of bel je een uur ongegeneerd met een lieve vriendin die ver weg woont. Het maakt niet uit, je mag jezelf geven wat je een ander ook wil geven!

Vriendelijkheid, een luisterend oor…… Maar wees eens wat liever voor jezelf, luister eens naar dat gevoel wat je liever niet voelt en laat het er even zijn! Zoals ik het zelf altijd zeg: “Heet ze welkom, geef ze een kop koffie of thee, vertel ze dat het fijn was om ze te ontmoeten en zwaai ze dan weer uit! 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.