Persoonlijke groei

Gepubliceerd op 18 april 2019 om 12:33

Persoonlijke groei

Persoonlijke groei…. Hoe doe je dat als je werkt en een gezin met opgroeiende kinderen hebt? Je wordt zo snel opgeslokt door alle dagelijkse beslommeringen, dat je er eigenlijk geen tijd voor hebt of, beter gezegd, neemt!

Ongeacht hoeveel je probeert te plannen om je toekomstdromen waar te maken, het gaat nu eenmaal niet altijd zoals jij het bedacht hebt en dat wil nog wel eens tot de nodige frustratie leiden!

Het huwelijk en het moeder zijn heeft ook op mij een enorme mentale en emotionele impact gehad. En er is geen boek, of tv-programma wat mij hierop heeft kunnen voorbereiden, zelfs mijn eigen moeder niet! Daarnaast probeerde ik uit te vogelen wie ik nu eigenlijk was, waar ik in geloofde en wat mijn doel is hier op aarde! Ik had duizenden vragen en ik kreeg zo nu en dan een antwoord, waaruit dan weer een heleboel andere vragen voortvloeiden!

Natuurlijk geeft mijn zoon mij een prachtig doel in mijn leven, maar er is meer in het leven, dan alleen proberen een goede moeder te zijn! Ik liep steeds weer tegen dezelfde belemmerende overtuigingen aan en merkte dat deze mij ervan weerhielden om dat te doen, wat ik zo graag wilde doen!

Hoe kom je dan aan die belemmerende overtuigingen, vroeg ik me af! Vaak krijg je deze mee van familie, je omgeving en natuurlijk je persoonlijke ervaringen. We geloven ze…. We gaan geloven dat we, bijvoorbeeld, “te dom” zijn om iets te doen of te kunnen! En het duurt soms heel erg lang tot je erachter komt dat het niet waar is. Vervolgens moet je ook nog eens erkennen dat de leugens die je jezelf vertelt in je hoofd ook echt bestaan.

En zo zijn er duizenden leugens die we onszelf vertellen. Niet alleen ik, dat doen we allemaal! De volgende leugens hoor ik veelvuldig terug van andere vrouwen en sommige spelen ook in mijn hoofd graag een grote rol!

Ik had al veel verder moeten zijn!

En dit is dan direct een lastige…. Je maakt een plan, met de bedoeling dat een doel behaald wordt. Daar hangen we dan ook direct een tijdslimit aan vast.Je verwacht iets van jezelf en soms probeer je de verwachtingen van anderen waar te maken. De jaren vliegen voorbij en ineens bedenk je je dat je niet aan die verwachtingen voldaan hebt. Een auw-moment voor je ego!

Jarenlang heb ik geprobeerd om mijzelf te bewijzen…. Zorgen dat ik een goed diploma kreeg, een goede baan en een leuk salaris verdiende. Ondertussen is mijn leven volledig veranderd en mijn oude beroep heb ik achter mij gelaten. Soms kan ik nog ineens in een licht stuip schieten, omdat ik niet voldaan heb aan de verwachtingen die ik mezelf ooit gesteld heb!

En dan realiseer ik mij direct dat je leven niet altijd loopt zoals je het gepland hebt! Dingen overkomen je en dat kan je niet voorzien. Ook ik heb mijn lessen moeten leren en dingen moeten ervaren. Telkens als ik deze gedachte krijg, bedenk ik me dat er nu eenmaal altijd dingen gebeurden, die je niet kan voorzien en dat je daarop kan anticiperen. Ook dat is een leerschool!

Het is te laat om opnieuw te beginnen

Vanaf je dertigste kan dit een behoorlijke rol gaan spelen in je leven. Je vindt je werk niet meer leuk, maar je voelt je klemgezet…. Je opleiding heeft misschien veel geld gekost, of je hebt andere verplichtingen waar je aan moet voldoen. Daardoor heb je het gevoel dat je onverantwoordelijk bezig bent.

Allemaal heel begrijpelijk, maar hoe mooi is het als je wel werk kan doen wat je voldoening schenkt?! Waarom kijk je niet eens rond en onderzoek je de mogelijkheden van een verandering die voor jou goed voelt? Het is nooit te laat om opnieuw te beginnen en met een beetje moed lukt het jou ook!

Ik heb niet genoeg ervaring

Stel je voor dat je binnen het bedrijf waar je werkt een prachtige functie ziet. Je leest de omschrijving en dan stuit je op een functie-eis, die jij niet bezit. Je haakt af, omdat je jezelf vertelt dat je dit niet kan, omdat je er geen ervaring mee hebt.

Dit zie ik zo vaak gebeuren om me heen en herken het gevoel zelf ook erg goed! Maar wat is ervaring? Je kan het ook gaan ervaren…… Misschien voldoe je wel aan alle andere eisen die gesteld worden!  In plaats van de gedachte dat je waarschijnlijk niet voldoende ervaring hebt op een bepaald gebied, kan je ook denken dat deze eis wellicht niet de meest belangrijke is. Proberen kan altijd!

Je droomt veel te groots

Als kind had je waarschijnlijk hele mooie en grote dromen voor jezelf. Je wilde misschien een beroemdheid worden, wonen in het mooiste landhuis, enz…. Eenmaal volwassen geworden, durf je misschien niet meer. Angst voor het nemen van risico’s en jezelf onderschatten gaan een steeds grotere rol spelen. Met andere woorden, je neemt beslissingen die gebaseerd zijn op angst en onzekerheid. Ga eens kijken hoe je die dromen die je hebt toch waar te maken. Niet geschoten is altijd mis, wie weet ga je die droom toch waarmaken!

Maak ruimte voor persoonlijke groei!

Als je je bewust wordt van de leugens die jij jezelf vertelt, dan wordt het steeds gemakkelijker om ze van je af te schudden en vooruitgang te boeken. Het is toch zonde om al die leugens te blijven geloven?!

 

Ga ervoor!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.